مرکز اسناد و تحقیقات
مرکز اسناد و تحقیقات

مرکز اسناد و تحقيقات دانشکده معماری و شهرسازی با هدف ياریرساندن به پژوهشگران در معماری و شهرسازی و هنر و انجام تحقيقات بنيادی و کاربردی، همکاری با مراکز پژوهشی و اجرايی و مشارکت در آموزش و برنامههای پژوهشی دانشکده در سال 1360 آغاز بهکار نمود و در سال 1362 با تصويب وزارت علوم و آموزش عالی رسميت يافت. مرکز از دو بخش «اسناد و مدارک» و «تحقيقات» تشکيل شدهاست.
الف: بخش «اسناد و مدارک»
بهتنظيم و طبقهبندی و ارائه مدارک و اسناد تهيهشده توسط اساتيد و دانشجويان دانشکده پرداختهاست. بهاين ترتيب سابقه کارهای پژوهشی بيش از پنجاه سال دانشکده دراين بخش جمعآوری شدهاست و هر روز هم به اين مجموعه عظيم افزودهمیگردد. امروز ميتوان ادعا كرد كه اين مجموعه يكی از غنیترين بانکهای اطلاعاتی كشور در زمينه پژوهشهای معماری و شهرسازی ايراناست.
مدارک اين بخش در سهواحد: تکنگاری (مونوگرافی)، نقشه و سمعیبصری نگهداری میگردد. مقدار مدارک آرشيو شده بخشهای مختلف به شرح زيراست:
1. تکنگاری (مونوگرافی): 9723 عنوان
2. نقشه بنا: 14500 برگ (در بيش از 3500 عنوان)
3. نقشه شهری و عکس هوائی: 550 برگ (در حدود 250 عنوان)
4. اسلايد: 55000 قطعه (در بيش از 1200 عنوان)
5. عکس: 24000 قطعه (در بيش از 1100 عنوان)
6. فيلم و لوح فشرده: 1100 قطعه (در حدود 1100 عنوان)
ب: بخش«تحقيقات»
با استفاده از اطلاعات بخش اسناد و مدارک به پژوهشهای بنيادی و کاربردی در زمينه معماری و شهرسازی ايران میپردازد. اين پژوهشها زيرنظر استادان دانشکده انجام میگردد. نتايج اين پژوهشها برخی انتشاريافته و برخی در مرکز نگهداری میشود.
مهمترين پروژه پژوهشی مرز «گنجنامه» فرهنگ آثار معماری اسلامی ايران است که دایرهالمعارفی درباره بناهای تاريخی دوره اسلامی در ايران است ه در مجموعهای بيست و ي جلدی تنظيم شده و تاکنون 16 جلد آن انتشار پيدا کرده است. اين مجموعه به معرفی تکتک بناها، تاريخچه و شرح معماری آنها همراه با نقشههای دقيق و عكسهای خوانا میپردازد و امروز مهمترين مرجع مطالعات معماری اسلامی ايران محسوب میشود.
بازگشایی «مرکز اسناد و تحقیقات» دانشکده معماری و شهرسازی
دکتر حافظی رییس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه از آغاز بهرهبرداری از طرح توسعه «مرکز اسناد و تحقیقات» این دانشکده از بیست و یکم دی ماه سال 1399 خبر داد. او گفت: طرح توسعه مرکز اسناد و تحقیقات دانشکده از بهمن ماه 1397 آغاز شد و در گام اول با اختصاص مجموعه فضاهای جدید در مجاورت کتابخانه دانشکده موقعیت مکانی مرکز تغییر کرد.
رییس دانشکده معماری و شهرسازی در ادامه افزود: پس از بازسازی و ساماندهی مکان جدید، مرکز اسناد و تحقیقات با آرایش فضایی تازه و افزودن فضاهایی شامل اتاق مخزن نقشهها، اتاق مخزن اسلایدها، سالن پژوهش، اتاق مخزن آلبومها و سالن قرائتخانه طراحی و بازسازی شد.
وی در این خصوص افزود: کار انتقال تدریجی اسناد و مدارک در دو مرحله در تابستان 1398 و در تابستان 1399 انجامشد و در نهایت پاییز سال جاری با تامین تجهیزات و تأسیسات لازم، این مرکز با امکاناتی بیشتر و درفضایی تازه برای ارائه خدمات بهاستادان و دانشجویان دانشکده و دیگر پژوهشگران آمادهشد.
گفتنیاست، علاقهمندان از روز یکشنبه 21 دیماه 1399 میتوانند در روزهای زوج برای مطالعه اسناد و مدارک موردنظر خود به مرکز اسناد و تحقیقات مراجعه کنند. بدینمنظور متقاضیان لازماست از یکهفته قبل با ارسال پیامی به نشانی ایمیل aarc@sbu.ac.ir اسناد و مدارک موردنیاز، موضوع پژوهش و تاریخ و ساعت حضور خود را اعلامکنند و پس از دریافت تاییدیه در موعد مقرر در سالن قرائتخانه مرکز حاضر شوند.